"Forskning" pågår, det provas spännande metoder...

Kvickrotsexperimentet, del 2

kvickrot 2018

När du går förbi lott 33 kommer du kanske ihåg hur den såg ut under förra sommaren - högar av enorma mängder kvickrötter som torkade i solen.

I höstas packade vi de torra rötterna hårt i några höga pallkragar. Det var en experiment och vi hade ingen aning vad som skulle bli av det.

Under en av de varma aprildagarna nu i vår lyfte vi bort alla pallkragarna och avtäckte innehållet. Experimentet lyckades nästan 100%, kvickrötterna har inte försvunnit än men de var halvt nedbrutna och livlösa. Eftersom vi vet att kvickrötter har enorm kraft att överleva även under svåra förhållanden ville vi inte sprida ut dem på lotten och riskera att de kvicknar till. Så vi "begravde" dem i jorden istället. Vi grävde upp några hål, klädde dem noga med tidningar, fyllde med kvarlevorna efter förra årets kvickrötter och täckte tjockt med tidningar. Målet är att de ska vara helt borta nästa vår, att de blir till jord som ger näring till fina grönsaker!

kvickrot fas 2

Kvickrotsexperiment

kvickrot 2 1000

Kvickrot, en av våra vanligaste och besvärligaste ogräs, är en perenn flerårig växt. Den förökas med utlöpare och med frön som ligger flera år i jorden och gror när som helst under året. När en liten planta får några blad börjar den utveckla utlöpare. Dessa kan bli mycket långa och så småningom bilda en ”kvickrotsmatta” i övre delen av marken. Tack och lov är dessa rötter ljusa och lätta att upptäcka när man gräver i jorden. Här ser du ett praktexempel av en sådan stamutlöpare som kommer från vår lott, den är 135 cm lång! Hör av dig med en bild om du hittar en som är längre! 

Vi rensade lotten noga på kvickrötter under sommaren (det var MYCKET!) och lät dem torka i solen. När rötterna var så torra att det gick att bryta dem som tändstickor packade vi dem i pallkragar, trampade hårt, täckte med jord och vattnade. Det ska bli spännande att se vad som blev av dem när vi flyttar pallkragarna på vårkanten.

Kristina

Evas frösådd av sparris

  • 1-efter-saddNygrodda plantor
  • 2-forsta-omplanteringFörsta omplantering
  • 3-andra-omplanteringAndra omplantering

Webbplatsen använder "cookies" för vissa funktioner. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.